top of page

Sa definim un pic:

 

 

TRANSGENDER si TRANSSEXUAL

 

 

Transgender este persoana care simte ca nu apartine sexului biologic in care s-a nascut, ci sexului opus. O persoana care se identifica drept transgender FTM (female-to-male) are la nastere sexul biologic femeiesc, dar se simte barbat, iar o persoană care se identifica drept transgender MTF (male-to-female) are la nastere sexul biologic barbatesc, dar se simte femeie. Transgender este persoana care sufera de tulburare de identitate de gen sau incongruenta de gen (disforie de gen).

 

 

In dictionarul explicativ al limbii romane, cuvantul transgender nu exista. Exista doar cuvantul transsexual - substantiv - persoana careia i s-a facut operatia de schimbare a sexului.

 

 

Conform acestei definitii, oficial in Romania exista doar 6 transsexuali. Adica 6 persoane carora li s-a facut operatia de schimbare a sexului de catre medici romani, in spitale din Romania. Prima operatie de schimbare de sex din Romania a fost efectuata in anul 1995. Iar prima operatie de schimbare de sex din lume a avut loc in 1952.

 

 

Operatia de schimbare de sex este insa doar pasul final al unei tranzitii, de la sexul biologic la cel asumat. Tranzitia este procesul prin care persoanele transgender obtin congruenta dintre identitatea lor personala si aspectul lor fizic, si implica terapie psihologica si hormonala, chirurgie plastica si interventii chirurgicale de schimbare de sex. Aceasta tranzitie este un proces ce dureaza, de regula, 2-3 ani. In Romania, datorita conjucturii socio-economice, absentei unei legislatii coerente si numarului extrem de mic de medici cu cunostiinte in domeniul transgenderismului, acest proces poate dura si cativa zeci de ani.

 

 

Cu toate acestea si contrar statisticii oficiale, exista multi romani transgender. O parte din ei au ajuns la capatul tranzitiei lor si si-au facut operatiile de schimbare de sex in strainatate. O parte sunt casatoriti. Dar majoritatea sunt anonimi, pentru ca dezvaluirea adevaratei lor identitati i-ar supune discriminarii.

 

 

Scopul acestui site este acela de a veni in sprijinul celor in tranzitie, dar si al familiilor si prietenilor lor, cu informatii despre tranzitia de la sexul biologic la cel asumat. Majoritatea informatiilor publicate pe acest site reprezinta experienta proprie a celor care le-au postat. O parte din rubricile de pe acest site sunt traduceri ale unor articole, stiri sau link-uri catre alte site-uri cu tematica similara. Acest site nu isi propune si nu poate inlocui in niciun fel ajutorul psihologic si medical de specialitate de care persoanele transgender au nevoie.

 

TRANSform suntem noi, comunitatea persoanelor care nu se identifica cu genul atribuit la nastere pe o bucata de hartie. TRANSform este dorinta din geana ratacita pe obrazul meu, al tau, al ei si al lui.

 TRANSform s-a nascut pe aripa unui avion de hartie.

bottom of page