top of page

INFORMATII si SFATURI pentru perioada TRANZITIEI

 

- Costurile tranzitiei pot fi foarte ridicate. In functie de tipul hormonilor prescrisi, costul tratamentului hormonal FTM poate varia de la 100 lei la 500 lei/luna, suma la care se adauga costurile analizelor de sange de cca 80 lei/lunar. Daca mergi la un terapeut (psiholog) pe perioada tranzitiei, trebuie luata in considerare si suma cheltuita lunar in acest scop. MTF trebuie sa ia in considerare si cheltuielile pentru tratamentele de epilare definitiva pentru indepartarea pilozitatii faciale si corporale sau tratamente/implanturi de par pentru acoperirea calvitiei pe tipar masculin (linia parului si pilozitatea corporala difera la barbati fata de femei).

 

 

- Incearca sa faci din timp economii, avand in vedere ca preturile pentru interventia/iile chirurgicale in strainatate sunt extrem de ridicate, in functie de procedura aleasa, clinica aleasa, costul transportului/cazarii etc. Renunta sa cheltuiesti bani aiurea, e posibil sa regreti mai tarziu.

 

 

- Daca esti fumator/fumatoare, gandeste-te sa renunti la fumat. Poti economisi banii cheltuiti pe tigari, iar rezultatele interventiilor chirurgicale vor fi mai bune (pielea fumatorilor este mai putin irigata cu sange, ceea ce duce la cicatrice mult mai vizibile si prelungeste durata de vindecare).

 

 

- Daca esti supraponderal, incearca sa slabesti. La fel ca si in cazul fumatorilor, pielea persoanelor supraponderale este mai putin irigata cu sange. In cazul FTM, rezultatele interventiilor chirurgicale depind foarte mult de greutatea persoanei care suporta interventia. Greutatea ideala si definirea musculaturii pectorale prin exercitii fizice iti poate asigura obtinerea unor rezultate chirurgicale mai bune. Pentru FTM, trebuie sa constientizezi ca organismul tau produce mai mult estrogen daca esti supraponderal, testosteronul fiind inhibat de grasimi. FTM ar trebui sa aleaga diete bazate pe proteine pentru cresterea masei musculare. Incearca sa eviti consumul alimentelor care stimuleaza productia hormonilor sexului tau biologic (spre exemplu: usturoiul, fructele de mare, carnea de vita, ouale, semintele de dovleac, legumele verzi, ciupercile stimuleaza producerea testosteronului, iar majoritatea fructelor si cerealelor, dar si unele legume stimuleaza productia de estrogen - si mare atentie la carnea de pui daca sunt cumparati din comert). 

 

 

In general, incearca sa ai grija atat de sanatatea fizica, cat si cea mentala. Tranzitia este un proces de lunga durata si extrem de stresant fizic si psihic, si nimeni nu are piese de schimb, asa ca e bine sa acorzi o prioritate maxima sanatatii. Evita pe cat posibil junk-food-ul, bauturile alcoolice, fumatul sau alte adictii nocive si evita stresul. Incearca sa dormi cca. 8 ore/noapte sau, daca sunt mai putine, sa fie odihnitoare.

 

 

- Fa-ti un jurnal in care sa-ti notezi progresele pe care le inregistrezi. Daca te simtiti descurajat pe parcursul tranzitiei, aminteste-ti de unde ai plecat, vorbeste cu prietenii din comunitate, orice te ajuta sa-ti ridici moralul e bine-venit. Eventual, poti urmari progresul prin fotografii sau iti poti inregistra regulat vocea pentru a constata modificarile.

 

 

- Accepta care sunt limitarile tratamentului pe care il urmati si nu incerca sa obtii imposibilul (de la hormoni nu se usuca nimic si nici nu cade iar excesele iti vor face mai mult rau). Tratamentul hormonal are rezultate diferite de la individ la individ si variaza in functie de varsta, de starea generala de sanatate, de bagajul genetic, de durata administrarii  si de multi alti factori. Pentru FTM - sa nu va imaginati ca marirea dozei de testosteron poate duce la obtinerea mai rapida a rezultatelor, dimpotriva, dozele de testosteron in exces vor fi transformate de organismul tau in estrogen.

 

 

- Trebuiesc constientizate efectele adverse ale tratamentului hormonal si incearca, pe cat posibil, sa le previi/diminuezi. 

 

Nota admin: O lista cu efectele adverse va fi disponibila cat de curand si pe site.

 

 

- Antreneaza-ti vocea astfel incat sa sune cat mai apropiata de cea a sexului asumat. Exista diverse exercitii de antrenare a vocii pe care le poti repeta zi de zi, astfel incat timbrul vocal sa ti se modifice in timp, chiar fara interventia hormonilor.  Spre exemplu, FTM pot incerca sa nu vorbeasca repede sau pe un ton ridicat si sa vorbeasca cu barbia cat mai coborata.

 

 

- La inceputul tranzitiei poti incearca sa adopti un stil vestimentar si o tunsoare neutra, astfel incat sa nu iesi prea mult in evidenta, si treptat poti sa-ti adaptezi stilul vestimentar si tunsoarea/coafura astfel incat sa corespunda celei a sexului asumat. Dar, daca te simti confortabil si in siguranta sa abordezi de la bun inceput stilul genului dorit atunci fa-o cu incredere, oamenii vor percepe ceea ce le vei arata tu sau ce-i vei invata tu sa perceapa.

 

 

- Incearca sa-ti gasesti prieteni/aliati/confidenti. Nu poti face asta exclusiv pe cont propriu, nu e sanatos, suntem oameni si avem nevoie de interactiune. Este posibil ca uneori sa traversezi stari de depresie/anxietate/agresivitate si vei avea nevoie de sprijin sa le depasesti sau un prieten care sa te inteleaga. Inclusiv terapeutul (psihologul) te poate ajuta in acest sens. 

 

Nota admin: Spiritul TRANSform-ului este acela de unitate, sa fim alaturi unii de ceilalti a fost motorul care a pornit aceasta masinarie asa ca va invit sa o folositi cu incredere.

 

 

- Fii pregatit sa-ti informezi familia, prietenii si colegii de serviciu - daca nu ai facut-o deja. Chiar daca alegi sa stai ascuns, la un moment dat va trebui sa dezvalui situatia familiei si/sau prietenilor si colegilor de serviciu sau cel putin unora dintre acestia. Schimbarile pe care le vei inregistra vor deveni vizibile treptat, iar cei care te cunosc vor incepe sa puna intrebari. Analizeaza si sfatuieste-te cu prietenii in ce mod este cel mai bine sa faci aceste dezvaluiri, in functie de persoana careia i te adresezi, astfel incat mesajul tau sa fie corect receptionat si sa nu intampini respingere. Accepta ca familia ta poate receptiona vestea ca pe un deces al unui membru al familiei si ca poti inregistra din partea familiei resentimente, ostilitate sau chiar mai rau. Daca nu ai surse de venit proprii, analizeaza  oportunitatea unei asemenea dezvaluiri si incearca sa-ti castigi independenta financiara cat mai curand. Daca alegi sa le spui colegilor/superiorilor de la locul de munca, ia in considerare posibilitatea de a pierde acel loc de munca si vezi ce sanse concrete de a gasi un alt loc de munca ai.

 

 

- INFORMEAZA-TE. Pe internet exista mii de materiale, inclusiv video-bloguri despre persoane ca noi. Ia deciziile care iti vor marca restul vietii in cunostinta de cauza. Nu te grabi in luarea deciziilor pentru ca majoritatea schimbarilor sunt ireversibile. 

 

 

- Nu dezvalui tuturor tranzitia ta daca nu esti sigur ca te afli in siguranta facand asta. Nu toata lumea te va accepta sau te va respecta. Trebuie sa constientizezi te poti confrunta cu situatii discriminatorii si pregate-te sa le traversezi. In functie de mediul social in care te afli, este posibil sa te confrunti inclusiv cu amenintari fizice/verbale, iar uneori aceste amenintari pot fi puse in aplicare. Nu te baza pe sprijinul autoritatilor, exista destul de multi politisti care cu placere ti-ar administra niste corectii fizice doar pentru ca esti transgender.

 

 

DAR ORICE AR FI: NU TE DESCURAJA. Nu trebuie sa te simti vinovat/a pentru ceea ce esti. Ai dreptul la o viata normala si merita sa lupti pentru asta.

 

 

 

 

 

 

Texte plasmuite cu maiestrie de Con si gadilate (un pic) de Sasha

 

 

bottom of page