top of page

ETAPELE TRANZITIEI

 

 

Ai ajuns aici pentru ca nu te identifici cu prima cifra din CNP-ul tau si doresti sa schimbi asta, sau poate doar esti curios/curioasa ce inseamna o tranzitie. Oricare ar fi motivul, merita sa te documentezi.

- Primul pas este sa stabilesti o intalnire cu un psiholog, in scop terapeutic, pentru a se stabili daca suferi de tulburare de identitate de gen (disforie de gen) sau suferi de afectiuni/conditii psihiatrice care ar putea interfera ori altera identitatea de gen.

Durata terapiei trebuie sa fie de minim 3 luni (conform Standardelor de ingrijiri pentru persoanelor  transgender – Standards Of Care intocmit de WPATH - The World Professional Association for Transgender Health) – tu, impreuna cu psihologul, decizi de cate sedinte este nevoie.

 

Nota admin: Nu se cunosc foarte multi psihologi deschisi sau pregatiti pe tema Trans dar nu descuraja, cauta in continuare si revino din cand in cand pe site, sau contacteaza-ne, deoarece si noi incercam sa-i gasim si sa va punem in contact cu ei.

 

 

- Stabileste un consult psihiatric, cu un medic psihiatric care sa cunoasca problematica transgender si sa fie familiarizat cu Standardele de Ingrijire pentru persoanelor  transgender, in scopul obtinerii unei evaluari psihiatrice care sa recomande tratament endocrinologic HRT (hormone replacement therapy - terapie de inlocuire a hormonilor).

 

 

- Stabileste o programare cu un medic endocrinolog in scopul efectuarii unui control si al analizelor medicale de sange. Pe baza rezultatelor, medicul endocrinolog, urmand sa stabileasca daca tulburarea de identitate sexuala nu se datoreaza unor probleme endocrinologice si sa prescrie tratamentul endocrinologic HRT.

 

Nota admin: Pentru ca medicul endocrinolog sa iti prescrie tratamentul hormonal este necesar sa ii prezinti raportul psihiatric (scrisoare medicala de evaluare) care sa recomande acest tip de tratament.

 

 

- Pentru a putea deschide proces in instanta pentru schimbarea actelor si documentelor trebuie sa obtii minim doua scrisori medicale de evaluare: Una de la medicul psihiatru (raportul de care vorbeam mai sus) si una de la medicul endocrinolog care sa recomande interventia chirurgicala de schimbare de sex.

 

Nota admin: Din pacate, momentan, sentinta pe care judecatorii din Romania o pronunta este aceea de a-ti schimba mai intai sexul (organele genitale) prin interventie chirurgicala si apoi, prin hotarare judecatoreasca, iti poti schimba documentele de stare civila si CNP-ul. Desi se cunoaste un caz (din Iasi) in care judecatorul a pronuntat direct sentinta pentru schimbarea actelor nefiind necesara interventia chirurgicala de schimbare a sexului.

bottom of page